babka "Cud" Ewy Wachowicz

4.43 (168 ocen)

  • 1 godz. 10 min

pachnąca cynamonem, wilgotna, jak dla mnie lekko piernikowa :)) uda się zawsze i każdemu

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki sody
    1 i 1/3 szklanki cukru
    2,5 łyżeczki ciemnego kakao
    2 łyżeczki cynamonu (dałam 3/4 łyżeczki)
    200 gram miękkiego masła
    4 jaja
    0,5 szklanki mleka
    3 łyżki dżemu kwaskowatego (dałam moje powidła śliwkowe niskosłodzone)
    garść orzechów włoskich
    1,5 garści rodzynek na pół z żurawiną suszoną
    150 gram czekolady (dałam gorzką) + 2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.43 (168 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka "cud" ewy wachowicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ucierać dalej. Następnie dodać połowę mąki wymieszanej z sodą, kakao i cynamonem i mleko, zmiksować. Dodać resztę mąki i dżem, ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać szpatułką. Orzechy wsadzić do woreczka i rozbić wałkiem lub tłuczkiem na mniejsze cząstki, wsypać do ciasta, zamieszać. Ja dodałam rodzynki i żurawinę (nie sparzałam ich ani nie obtaczałam w mące). Babkę wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą lub kaszą manną formy z kominem, piec godzinę w 180 stopniach.
    Czekoladę rozpuścić z dwiema łyżkami mleka i polać wystudzone ciasto.

Porady

Ja najpierw rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodałam mocno ciepłe mleko i dokładnie wymieszałam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować