Ciasteczka przełożone nutellą i udekorowane czerwonym serduszkiem. Ciasteczka bardzo kruche i pyszne.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO:
-250 g. masła albo margaryny
-130 g. cukru
-1 jajko
-1 żółtko
-370 g. mąki
-250 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
Ciasteczka walentynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło, wraz z cukrem, żółtkami i jajkiem, zmiksować. Przesiać tam mąkę z proszkiem, dodać ekstrakt, zmiksować i zagnieść. Brać po kawałeczku i wyciskać ciasteczka w silikonowej foremce. Układać w odstępach do blaszki.
2.Piec ok.13-15 min. w 175 *C.
3.Zsuwać do innej blaszki, do ostygnięcia.
4.Brać po dwa ciasteczka, smarować nutellą i sklejać.
5.lukier-Przesiać cukier puder, dodać ekstrakt i barwnik. Dodawać powoli gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do woreczka cukierniczego z minimalnie obciętą końcówką. Malować serduszka na górze ciastek.
Komentarze