CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

BARDZO SMACZNE CIASTECZKA. MNIE SMAKUJĄ. NIE SĄ ZA SUCHE. IDEALNE DO POPOŁUDNIOWEJ KAWY CZY TEŻ HERBATY. MARGARYNĘ NAJLEPIEJ WYCIĄGNĄĆ WCZEŚNIEJ Z LODÓWKI. JA DO WYSIEKANIA MARGARYNY UŻYWAM SIEKACZA.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    250 g margaryny
    150 g cukru pudru
    5 żółtek
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z margaryną, dodać proszek do pieczenia, żółtka mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. A następnie całość łączymy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Po schłodzeniu, podzielić ciasto ręką na pół i połączyć jeszcze raz. Wałkujemy na grubość około 5 mm i foremką do ciasta wykrawamy wybrane kształty. Uformowane ciastka układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy w temperaturze około 180* C na złoty kolor przez 12 minut.

Porady

Do ciasta możemy również dodać płatki owsiane lub kawałki czekolady. Upieczone ciastka doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą. Mnie wyszło 2 duże blaszki z piekarnika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować