Pełnoziarniste ciasteczka owsiane z bakaliami

4.5 (164 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka na mące pełnoziarnistej i owsianej z dodatkiem bakalii, które można wymieniać na te, które lubimy najbardziej. U mnie to jest żurawina, orzechy i migdały z przeplatającymi się kawałkami czekolady. Pyszne ciasteczka, które szczególnie polecam dla dzieci, bo to jest zdrowsza wersja słodkich wypieków.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    1 szklanka cukru trzcinowego
    2 jajka
    2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 szklanka mąki owsianej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    100 g suszonej żurawiny
    100 g orzechów włoskich
    50 g płatków migdałowych
    100 g czekolady gorzkiej
    czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Przekąski

Pełnoziarniste ciasteczka owsiane z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym i stale miksując wbić po jednym jajku. Wsypać wymieszane z sobą mąki, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować. Na końcu wmieszać posiekaną nożem czekoladę i wszystkie bakalie. Nabierać jednakowe porcje ciasta i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszczać na grubość 5 mm, nadając okrągły kształt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 12 min. Po ostudzeniu można udekorować rozpuszczoną czekoladą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować