Ciasteczka owsiane z orzechami

4.5 (165 ocen)

Pyszne i zdrowe ciasteczka bez mąki. Dzięki otrębom świetnie regulują prace jelit a dodatek orzechów wzbogaca je w magnez. Świetna propozycja dla łasuchów dbających o dietę.

Składniki:

  • (na około 35 sztuk)
    2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
    szklanka orzechów włoskich
    1/2 szklanki cukru brązowego
    10g cukru waniliowego lub miąższ z pół laski wanilii
    140 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Ciasteczka owsiane z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Otręby owsiane mielimy na pył z orzechami włoskimi. Dodajemy brązowy cukier i cukier waniliowy lub miąższ z laski wanilii. Na końcu dokładamy masło i ugniatamy jednolite ciasto. Uformowane w kule schładzamy w lodówce przez 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 12-14 minut.

Porady

Orzechy można również drobno posiekać. Ja je mielę, żeby dzieci nie wydłubywały nielubianego, acz zdrowego składnika ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować