Ciasteczka owsiane z bakaliami

4.51 (200 ocen)

  • 30 min

Szybkie, smaczne i pożywne ciasteczka owsiane z bakaliami. Idealne na przekąskę lub drugie śniadanie.

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g masła
    1 szklanka mąki pszennej
    2 szklanki płatków owsianych
    1 jajko
    1/3 szklanki cukru
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g gorzkiej czekolady
    1/4 szklanki sezamu
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1/3 szklanki ziaren słonecznika
    1/2 szklanki rodzynek
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Ciasteczka owsiane z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, miód, mąkę wymieszaną z proszkiem oraz płatki owsiane i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ziarna słonecznika, sezam, rodzynki, posiekaną drobno czekoladę i posiekane orzechy. Dłońmi (najlepiej zimnymi) nabieramy porcję masy i formujemy kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie spłaszczamy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy w niedużych odstępach, gdyż się nie rozlewają. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować