Marcepanowe ciasteczka z kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Dla osłody zapraszam na ciasteczka marcepanowe przekładane kajmakiem. Ciasteczka wyszły cudowne... rozpływają się w ustach....sami spróbujcie :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    mąka pszenna 1 szklanka,
    mąka krupczatka pół szklanki,
    jajko 1 szt,
    masło 100 g,
    marcepan 150 g,
    starta skórka pomarańczy 1 łyżeczka,
    cukier 2 łyżki,

    dodatkowo:
    kajmak 1/4 puszki,
    cukier puder do posypania ciastek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kajmak

Marcepanowe ciasteczka z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z masłem i marcepanem siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremką ciastka. W każdej z par ciasteczek, w jednym z nich wykrawamy na środku kółko. Możemy je zrobić za pomocą zakrętki. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. do momentu gdy ciastka zrobią się złociste. Lekko ostygnięte ciastka smarujemy masą kajmakową i przykrywamy drugim ciastkiem. Nadziane ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować