Ciasteczka – jajeczka

4.48 (155 ocen)

Na Wielkanocnym stole nie tylko króluje mazurek, czy sernik. Zawsze staram się upiec mniejsze słodkości-czyli ciasteczka, które są podzielne, równie smaczne, a dzieci za nimi przepadają! Skoro mowa o Wielkanocy- najpopularniejszy kształt ciasteczek to jajeczka! Przepis polecam w 100%. Smakują pysz

Składniki:

  • Ciasto:
    • 30 dag mąki,
    • 3 żółtka,
    • 10 dag cukru pudru,
    • 20 dag masła (1 kostka)


    Masa budyniowa:
    • 0,4 litry mleka,
    • 1 kostka masła,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
    • 1,5 łyżki cukru,
    • 2 żółtka
    • 1 cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    • 0,5 opakowania żółtej galaretki,
    • 1 tabliczka białej czekolady,
    • 1,5 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Galaretki Jajko

Ciasteczka – jajeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane składniki ciasta 1. CIASTO:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej masło, cukier puder oraz żółtka. Zarabiamy ciasto.
  • wykrawanie 2. Gotowe wałkujemy na grubość około 5 mm. Za pomocą foremki w kształcie jajka wycinamy ciasteczka.
  • przed pieczeniem 3. W co drugim ciastku wykonujemy otwór (np. za pomocą kieliszka). Ciasteczka pieczemy około 10-15 min w 180°C do zrumienienia. Upieczone studzimy.
  • przekładanie 4. MASA:
    W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy. Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń oraz cukier waniliowy.
    Tak przygotowaną masą przekładamy upieczone ciasteczka. Sklejamy po dwa ciasteczka: jedno całe, drugie z otworem.
  • oblanie czekoladą 5. WYKOŃCZENIE:
    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy wierzch ciasteczek. Pozostawiamy do chłodu by czekolada zastygła.

    Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Tężejącą zalewamy środki ciasteczek. Odstawiamy ponownie do zastygnięcia. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować