Ciasteczka daktylowe z patelni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Proste i smaczne ciastka bez użycie piekarnika.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 szklanki semoliny
    1 łyżeczka soli
    1 szklanka roztopionego masła
    1 szklanka ciepłej wody
    800 g daktyli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka daktylowe z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka daktylowe z patelni 1. Semolinę mieszamy z solą oraz masłem. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto, które dzielimy na pół.
    Daktyle przekładamy do miseczki i gotujemy na parze cały czas mieszając, do momentu powstania masy/pasty.
    Oba kawałki ciasta wałkujemy na płaty tej samej wielkości, to samo robimy z masą daktylową. Powinna być mniej więcej wielkości kawałka ciasta.
    Na jeden kawałek ciasta wykładamy masę daktylową i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Kroimy np. w romby, kwadraty. Smażymy na suchej patelni, z obu stron do momentu aż ciastka się zarumienią .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Kasza manna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować