Ciasteczka cebulowe z makiem i ziołami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche wytrawne ciasteczka z cebulą, makiem, tymiankiem i rozmarynem. To świetna przegryzka do piwa i imprezowa przekąska.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna - 320g
    Cebula - 200g (już obranej)
    Mak - 60g
    Jajko - 2szt
    Oliwa - 150ml
    Tymianek - 4 gałązki, rozmaryn - 1 gałązka
    Sól - 1 łyżeczka
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Ciasteczka cebulowe z makiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Zioła obieramy z gałązek, liście tymianku mogą zostać w całości, liście rozmarynu siekamy.

    Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie zagniatamy. Ciasto będzie się trochę sypkie, ale nie przejmujcie się, po upieczeniu będzie dobre. Z ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy ciasteczka o średnicy ok 5 cm i grubości ok 1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ta porcja ciasta zmieściła mi się na 1 blasze - ciasta można układać gęsto bo nie rosną.

    Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut + 10 minut z termoobiegiem.
    Ciasteczka zostawiamy do wystudzenia - najlepsze są po kilku godzinach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mak Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować