Imprezowe ciasteczka serowo-cebulowe z ziołami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, kruche ciasteczka z cebulą są świetnym dodatkiem do barszczyku , piwa czy też po prostu do chrupania przy fajnym filmie. Z ciasta wyjedzie około 5 blaszek ciasteczek. Możemy każdą z nich zrobić z inną posypką. Polecam wypróbować z pieprzem, z chili, z parmezanem, z tymiankiem czy solą morską. Ciasteczka również bez posypki smakują świetnie.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    250 g masła
    250 g sera homogenizowanego naturalnego
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka estragonu
    2 łyżeczki przyprawy do twarogu ( u mnie podlaska przyprawa do twarogu "Dary natury"
    odrobina kminku mielonego
    1/2 łyżeczki płatków chili

    jajko do smarowania
    opcjonalnie do posypki: pieprz grubo mielony, płatki chili, sól morska grubo mielona, kminek cały, parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekąski

Imprezowe ciasteczka serowo-cebulowe z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodajemy zioła, przyprawy i starte na tarle zimne masło. Wszystko siekamy do połączenia składników, dodajemy ser homo i zarabiamy ciasto. Ciasto się będzie kleić, lekko je podsypujemy mąką i krótko wyrabiamy. Dzielimy na 3 części, zawijamy w folie spożywczą i minimum 1 godzinę chłodzimy w lodówce ( można zostawić na noc).
    Po schłodzeniu wyciągamy kawałek ciasta i na dobrze podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Podsypujemy je mąką, aby nie przywierało do stolnicy; dodatek mąki nie zmieni smaku ciastek. Ciasto powinno być rozwałkowane do około 3 mm. Gdy ciasto jest odpowiednio cienkie przystępujemy do wykrawania ciasteczek. Ja swoje wykrawałam przy pomocy noża do krojenia pizzy, ale możemy wykrawać szklanką.
    Gotowe ciasteczka trafiają na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Smarujemy je jajkiem, dziurkujemy widelcem i gotowe do pieczenia. Możemy je jeszcze posypać parmezanem, ulubionymi ziołami, kminkiem czy solą.
    Pieczemy je około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Ciasto idealnie nadaje się do zamrażania. Wyciągamy je w razie potrzeby. Ja przechowuje to ciasto do miesiąca. Wyciągam gdy mamy ochotę na pikantną przekąskę w typie paluchów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować