Bardzo smaczne, ciastka z cebulą. Doskonale, sprawdzają się jako przekąska do piwa. Atrakcyjności dodają im, smażona cebulka i mak, którymi są posypane.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
10 dag. margaryny
1 żółtko
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 średnie cebule
2 szczypty soli
Dodatkowo:
mak do posypania
smażona cebulka do posypania
1 roztrzepane jajko
blacha wyłożona papierem do pieczenia
mąka do podsypania
Ciasteczka cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, drobniutko pokrojonej cebuli,margaryny,żółtka,śmietany,proszku do pieczenia i soli zagniatam ciasto.
2.Ciasto podsypuje mąką, wałkuję, wycinam foremką ciastka. Ciastka układam na blasze, smaruję jajkiem, posypuję część ciastek makiem, a część podsmażoną cebulką. Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze