Ciasteczka bananowo-owsiane z migdałami

4.49 (144 ocen)

Moja wersja "biedronkowych" ciasteczek bez cukru, mąki, tłuszczu i jajek

Składniki:

  • 12 SZTUK:
    2 dojrzałe banany średniej wielkości
    szczypta soli
    1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
    5 dag migdałów (ze skórką)
    3 dag suszonej żurawiny
    5 dag drobnych rodzynek
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka bananowo-owsiane z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały posiekać razem ze skórką.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
    Banany umyć, obrać ze skórki, miąższ rozgnieść widelcem i wymieszać ze szczyptą soli.
    Dodać płatki owsiane, wymieszać.
    Dodać posiekane migdały, żurawinę, rodzynki i cynamon, ponownie wymieszać.
    Łyżką nałożyć porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować okrągłe ciasteczka.
    Piec 20 minut do zrumienienia, następnie odwrócić ciasteczka łopatką spodem do góry i dopiekać jeszcze kilka minut.

Porady

Im dojrzalszych bananów użyjemy, tym ciasteczką będą słodsze. Dają się przechowywać kilka dni w zamkniętym pojemniczku, i choć łapią wilgoć, niewiele tracą na smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować