Ciasteczka bananowo-owsiane z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały posiekać razem ze skórką.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Banany umyć, obrać ze skórki, miąższ rozgnieść widelcem i wymieszać ze szczyptą soli.
Dodać płatki owsiane, wymieszać.
Dodać posiekane migdały, żurawinę, rodzynki i cynamon, ponownie wymieszać.
Łyżką nałożyć porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować okrągłe ciasteczka.
Piec 20 minut do zrumienienia, następnie odwrócić ciasteczka łopatką spodem do góry i dopiekać jeszcze kilka minut.
Porady
Im dojrzalszych bananów użyjemy, tym ciasteczką będą słodsze. Dają się przechowywać kilka dni w zamkniętym pojemniczku, i choć łapią wilgoć, niewiele tracą na smaku.
Komentarze