Ciasteczka - topniejące bałwanki

4.5 (169 ocen)

Niesamowita zabawa nie tylko dla dzieci :)

Składniki:

  • Ciasto:

    290 g zimnego masła
    3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
    1 jajko
    2,5 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli

    Lukier :

    ubite na sztywno białko z 2 jajek

    300g cukru pudru



    Dekoracja :

    pianki marshmallow

    barwniki spożywcze w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka - topniejące bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy masło, drobno siekamy nożem. Dodajemy resztę składników, szybko wyrabiamy . Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy szklanką ciastka ( ja wycinałam kieliszkiem o śr. 5 cm , ciastek wyszło mi ponad 60 sztuk ). Pieczemy ok. 15 minut w 180°C.
  • 2. Na upieczone ciasteczka nakładamy po łyżeczce lukru i lekko rozsmarowujemy . Pianki w razie potrzeby przycinamy i układamy na ciasteczku na lukrowym kleksie . Pozostałe białko mieszamy z wybranymi barwnikami i ozdabiamy przy pomocy szprycy . Detale wykańczamy wykałaczką .

Porady

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
bałwanek

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piernikowe bałwanki

To może cię zainteresować