REKLAMA

Ciastka "bałwanki"

wyświetlono: 69 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Te ciastka mają swoją długą i bolesną historię :) Bałwanki są efektem ubocznym pieczenia amoniaczków - niestety nie zawierają amoniaku, ponieważ do tej porcji akurat amoniaku mi zabrakło... :)
Jednak smak ciastek okazał się być tak wyjątkowy, że postanowiłam przepis dodać na stronę PP. Świetnie nadadzą się na kiermasze ciast.

opublikowany: 22.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 3 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Ciastka:
    - 3 jajka;
    - 1/2 kostki margaryny;
    - 1/2 kostki smalcu;
    - 1 łyżka śmietany 18%;
    - 1/2 op. cukru waniliowego;
    - 1 i 1/3 szkl. cukru;
    - 1/2 op. proszku do pieczenia;
    - 90 dag mąki + 10 dag do podsypania.

    Lukier królewski wg Marty Ryżek-Kalkowskiej (https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji)
    + pomarańczowy barwnik spożywczy;
    + czarny barwnik spożywczy.
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Bałkwanki tłuszcz 1. Margarynę ze smalcem rozpuszczamy w rondelku, studzimy.
  • bałwanki jajka 2. Jajka ubijamy z cukrami w większej misce, aż masa stanie się biała i puszysta. Dodajemy 90 dag mąki, proszek, tłuszcz i śmietanę. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Chłodzimy 10 minut.
  • bałwanki ciastka 3. Urywamy 1/3 ciasta, a następnie ugniatamy przez chwilę na stolnicy. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni. Zdejmujemy z blachy na talerz, żeby ciastka się wystudziły. Czynność powtarzamy do skończenia ciasta.
  • bałwanki lukier 4. Lukier wykonujemy wg przepisu Marty Ryżek-Kalkowskiej. Jedną łyżkę lukru przekładamy do osobnej miseczki - barwimy na czarno. Kolejną łyżkę lukru przekładamy do kolejnej miseczki - barwimy na pomarańczowo. Bałwanki dekorujemy: najpierw białym lukrem, a następnie czarnym (oczy, uśmiech, guziczki) oraz pomarańczowym (nos-marchewka).

Porady

Ciastka przechowujemy z szczelnie zamykanym pojemniczku.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ilka ilka

Ciastka bałwanki

Śmieszne bałwanki w czapeczkach:)

kategoria: Desery ciastka opublikowany: 25.11.2014 | wyświetlono: 476 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: EwaSidor EwaSidor

Bałwanki -aromatyczne ciastka

Miękkie rozpływające się w ustach bałwanki .

kategoria: ciastka opublikowany: 21.12.2012 | wyświetlono: 304 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE