Ciasteczka bałwanki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dość pracochłonne, ale jak już się człowiek wkręci to idzie sprawnie :-)

Składniki:

  • 130g mąki pszennej
    60g zimnej margaryny
    1 żółtko
    1 łyżka gęstej śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    Torebka cukru waniliowego

    Ciasto kakaowe ( to samo, ale z połowy porcji, bez cukru waniliowego + 1 łyżka kakao )

    dodatkowo marmolada i białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Marmolady

Ciasteczka bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bałwanek 1. Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, żółtko, śmietanę i margarynę.
    Ciasto posiekać nożem i zagnieść. Rozwałkować.

    Z ciasta wycinać małe i większe kółka ( ja wycinałam kieliszkiem, a mniejsze końcówką od rękawa cukierniczego .
    Górę większego kółka smarować białkiem, przykleić mniejsze kółeczko i takie ciastka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Z ciasta kakaowego lepić szaliczki, czapki i guziczki. Ze skrawków ciasta waniliowego noski i pomponiki.
    Wszystko przyklejać na białko.Połowę ciastek zostawić "bez ubranka". Wykałaczką zrobić oczy i buzie.

    Piec ciasteczka w 180' przez 10 minut. Ostudzone smarować marmoladą i składać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować