Chrupiące paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Paszteciki w drożdżowym maślany cieście z nadzieniem z kiszonej kapusty, suszonych grzybów, suski sechlońskiej i złotych rodzynków. Idealnie wkomponują się w wigilijne lub świąteczne menu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej typ 450
    50 g świeżych drożdży
    około 2 szklanki mleka
    1/4 łyżeczki soli
    2 łyżki miodu naturalnego u mnie leśny
    150 ml oleju
    200 g miękkiego masła
    Farsz :
    1 k g kiszonej kapusty
    7-8 suszonych grzybów
    około 7-8 śliwek suski sechlońskiej
    około 100 g rodzynków golden jumbo
    4 szalotki
    4 łyżki oleju rzepakowego
    Sos Worcester
    2-3 owoce jałowca
    Sól morska
    pieprz kolorowy
    2 żółtka rozmącone w 2 łyżkach mleka
    kminek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki

Chrupiące paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Przygotowanie farszu:
    suszone grzyby zalewam gorącą wodą odstawiam na 10 minut. Pokrojoną szalotkę podsmażam na oleju. Dodaję suskę sechlońską, kapustę i rodzynki. Kilka minut podsmażam. Dolewam wodę spod suszonych grzybów, dodaję pokrojone grzyby, roztarty jałowiec. Duszę do odparowania wody, doprawiam solą, pieprzem i sosem worcestershire. Odstawiam do wystudzenia
  • farsz 2. W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki ciasta. Końcówką hak wyrabiam ciasto. Ciasto zdejmuję z haka, formuję kulę, przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia.
  • farz 3. Wyrośnięte ciasto dzielę na porcje po około 200 g. Każdą porcję wałkuję na cienki, okrągły placek. Placki smaruję masłem, układam jeden na drugim.
  • farsz 4. Ostatniego placka nie smaruję.
  • farsz 5. Z tak przygotowanego ciasta odcinam kawałek. Wałkuję podłużny placek. Przez środek układam farsz grzybowo-kapuściany. Brzegi ciasta zawijam do środka, zlepiam i formuję wałeczek. Układam zlepieniem do spodu.
    Każdy wałeczek kroję na kawałki równej wielkości.
    Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam pozostawiam do wyrośnięcia.
  • farsz 6. Wyrośnięte paszteciki smaruję rozmąconym żółtkiem, posypuję kminkiem. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180°C około 20 minut na złoty kolor.
    Upieczone studzę na kratce.

Porady

Paszteciki można przygotować 1-2 dni wcześniej i podgrzać w nagrzanym piecyku przez 4-5 minut. Będą równie pyszne i chrupiące jak od razu po upieczeniu. Takie paszteciki idealnie smakują z czerwonym barszczykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować