Do tej wersji zmodyfikowałam farsz, paszteciki wyszły pyszne, pulchne, nawet na drugi dzień były mięciutkie.

Składniki:

  • Ciasto :
    3 szklanki mąki typ 550
    200 ml letniego mleka
    30 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko+1 żółtko (białko użyjemy do posmarowania)
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli

    Farsz :
    250 g pieczarek
    250 g kapusty kiszonej
    1 mała cebula
    100 g paszteciku drobiowego
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży odrobiny mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby ciasto podwoiło swą objętość.
  • 2. Kapustę zalewamy wodą, aby była przykryta i gotujemy do miękkości, studzimy,odciskamy i siekamy na deseczce.
    Cebulę siekamy drobno i dusimy na niewielkiej ilości oleju.
    Pieczarki, umyte i oczyszczone ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do cebuli.
    Dusimy do miękkości, studzimy.
    Do kapusty dodajemy pasztecik i pieczarki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, farsz powinien mieć wyraźny ostry smak.
  • 3. Ciasto wałkujemy cienko, tniemy na pasy o szerokości 12-15 cm, na środek nakładamy farsz , zwijamy i tniemy na paszteciki co 3-4 cm .
    Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, zostawiam kilkanaście minut żeby podrosły.
    Pieczemy na rumiano w 175*C ok 15 minut.
    Podajemy do barszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować