1.Z drożdży odrobiny mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby ciasto podwoiło swą objętość.
2.Kapustę zalewamy wodą, aby była przykryta i gotujemy do miękkości, studzimy,odciskamy i siekamy na deseczce.
Cebulę siekamy drobno i dusimy na niewielkiej ilości oleju.
Pieczarki, umyte i oczyszczone ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do cebuli.
Dusimy do miękkości, studzimy.
Do kapusty dodajemy pasztecik i pieczarki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, farsz powinien mieć wyraźny ostry smak.
3.Ciasto wałkujemy cienko, tniemy na pasy o szerokości 12-15 cm, na środek nakładamy farsz , zwijamy i tniemy na paszteciki co 3-4 cm .
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, zostawiam kilkanaście minut żeby podrosły.
Pieczemy na rumiano w 175*C ok 15 minut.
Podajemy do barszczu.
Komentarze