Chrupiące placki ziemniaczane z maślakami w sosie

4.86 (7 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne danie. Takie bardziej tradycyjne, ale zawsze w szybkim tempie znikające z talerzy. 

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki :
    6 średnich ziemniaków
    1 obrana cebula
    1 jajko
    3 łyżki mąki pszennej
    po 2 szczypty soli i pieprzu czarnego mielonego

    Sos :
    700 g oczyszczonych maślaków
    1 obrana cebula
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki ukwaszonej śmietany - 15%
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo :
    olej do smażenia placków
    wrzątek do obgotowania grzybów
    zielenina do posypania
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Placki ziemniaczane Sos grzybowy

Chrupiące placki ziemniaczane z maślakami w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiące placki ziemniaczane z maślakami w sosie 1. Ziemniaki obieram , myję , osuszam . 4 ziemniaki i cebulę trę na tarce o małych oczkach , 2 ziemniaki trę na tarce o dużych oczkach , do masy dodaję jajko , mąkę , doprawiam solą i pieprzem , mieszam . Z masy smażę na rozgrzanym oleju placki .
  • 2. Maślaki oczyszczam , kroję , wrzucam na wrzątek , gotuję 4-5 minut , odcedzam . Na maśle i oleju szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję grzyby ,podsmażam dodaję wodę , chwilę duszę , dodaję śmietanę , doprawiam solą i pieprzem , chwilę duszę do redukcji śmietany . Placki podaję z sosem.

Porady

Sos możemy zrobić z innych grzybów :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować