Sos :
700 g oczyszczonych maślaków
1 obrana cebula
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki ukwaszonej śmietany - 15%
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo :
olej do smażenia placków
wrzątek do obgotowania grzybów
zielenina do posypania
Chrupiące placki ziemniaczane z maślakami w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieram , myję , osuszam . 4 ziemniaki i cebulę trę na tarce o małych oczkach , 2 ziemniaki trę na tarce o dużych oczkach , do masy dodaję jajko , mąkę , doprawiam solą i pieprzem , mieszam . Z masy smażę na rozgrzanym oleju placki .
2.Maślaki oczyszczam , kroję , wrzucam na wrzątek , gotuję 4-5 minut , odcedzam . Na maśle i oleju szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję grzyby ,podsmażam dodaję wodę , chwilę duszę , dodaję śmietanę , doprawiam solą i pieprzem , chwilę duszę do redukcji śmietany . Placki podaję z sosem.
Komentarze