Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maślaki oczyszczamy, z większych kapeluszy można zdjąć skórkę – grzybki kroimy w kostkę, cebulę również. Na patelnie przekładamy pokrojone składniki, dodajemy margarynę i całość przesmażamy – doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i dodajemy do przesmażonych wcześniej maślaków i smażymy tak długo, aby wszelki tłuszcz i woda odparowały – ponownie doprawiamy do smaku.
2.Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy masło, jogurt, sól oraz płaskie 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – zagniatamy jednolite ciasto by nie lepiło się do rąk. Następnie ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki.
3.Na każdym krążku układamy 1 łyżeczkę farszu i lepimy tradycyjne pierożki. Nasze pierogi smażymy w głębokim, bardzo dobrze nagrzanym tłuszczu (olej). Ja smażyłam ok. 1 minutę z każdej strony. Pierożki smakują wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno – polecam! Z podanej porcji wychodzi 22-24 pierogi.
Komentarze