Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą

5 (194 ocen)

  • 45 min

Alternatywa dla tradycyjnych pierogów - tym razem z patelni :)

  • 45 min

Składniki:

  • Farsz:
    100 gram maślaków
    1 cebula
    2 garście odciśniętej kiszonej kapusty
    1-2 łyżki margaryny
    sól i pieprz

    Składniki na ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    70 gram masła
    3 łyżki jogurt grecki
    szczypta soli
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Chrupiące pierogi z maślakami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowy farsz i ciasto 1. Maślaki oczyszczamy, z większych kapeluszy można zdjąć skórkę – grzybki kroimy w kostkę, cebulę również. Na patelnie przekładamy pokrojone składniki, dodajemy margarynę i całość przesmażamy – doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i dodajemy do przesmażonych wcześniej maślaków i smażymy tak długo, aby wszelki tłuszcz i woda odparowały – ponownie doprawiamy do smaku.
  • 2. Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy masło, jogurt, sól oraz płaskie 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – zagniatamy jednolite ciasto by nie lepiło się do rąk. Następnie ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki.
  • przed smażeniem 3. Na każdym krążku układamy 1 łyżeczkę farszu i lepimy tradycyjne pierożki. Nasze pierogi smażymy w głębokim, bardzo dobrze nagrzanym tłuszczu (olej). Ja smażyłam ok. 1 minutę z każdej strony. Pierożki smakują wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno – polecam! Z podanej porcji wychodzi 22-24 pierogi.

Porady

Można je podać z domowym barszczem czerwonym :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować