Chrupiące paluszki z pieczarkami i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Podzielę się przepisem na pyszne paluszki z pieczarkami i serem, z ciasta na oleju. Choć to ciasto jest dość kaloryczne, ale zapewniam Was, że jest przepyszne. Nadzienie można modyfikować wg smaku i upodobań. Spróbujcie koniecznie! :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 400g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 100ml oleju (u mnie rzepakowy)
    – 140ml wody
    – 1/2 łyżeczki soli
    Nadzienie:
    – 500g pieczarek
    – 200g ulubionego sera twardego (u mnie 100g sera cheddar i 100g sera gouda)
    – 1 duża cebula
    – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczy wg uznania
    – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz)
    – garść drobno posiekanego koperku i garść drobno posiekanej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski Paluszki

Chrupiące paluszki z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wlać olej, rozetrzeć palcami olej z mąką. Wyjdzie coś podobnego do kruszonki. Następnie, dodając powoli wodę zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 16 równych części, uformować kulki, wyłożyć na tacę, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 minut.
    W tym czasie robimy nadzienie. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do zeszklonej cebuli i smażyć (mieszając od czasu do czasu) do momentu odparowania całego płynu z pieczarek. Następnie dodać przyprawy i posiekaną zieleninę, wymieszać dokładnie, zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do wystudzonych pieczarek i wszystko dokładnie wymieszać.
    Każdą kulkę ciasta rozwałkowywać na kształt prostokąta, nakładać porcję nadzienia i zawijać tak, jak się zawija gołąbki. Gotowe paluszki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka i posypać ulubionymi ziarnami (u mnie czarnuszka). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować