Chrupiące paluszki z pieczarkami i serem

  • wyświetlono: 346 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Podzielę się przepisem na pyszne paluszki z pieczarkami i serem, z ciasta na oleju. Choć to ciasto jest dość kaloryczne, ale zapewniam Was, że jest przepyszne. Nadzienie można modyfikować wg smaku i upodobań. Spróbujcie koniecznie! :)

Armine Asatryan
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

– 400g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 100ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 140ml wody
– 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
– 500g pieczarek
– 200g ulubionego sera twardego (u mnie 100g sera cheddar i 100g sera gouda)
– 1 duża cebula
– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczy wg uznania
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz)
– garść drobno posiekanego koperku i garść drobno posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Chrupiące paluszki z pieczarkami i serem

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wlać olej, rozetrzeć palcami olej z mąką. Wyjdzie coś podobnego do kruszonki. Następnie, dodając powoli wodę zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 16 równych części, uformować kulki, wyłożyć na tacę, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 minut.
    W tym czasie robimy nadzienie. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do zeszklonej cebuli i smażyć (mieszając od czasu do czasu) do momentu odparowania całego płynu z pieczarek. Następnie dodać przyprawy i posiekaną zieleninę, wymieszać dokładnie, zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do wystudzonych pieczarek i wszystko dokładnie wymieszać.
    Każdą kulkę ciasta rozwałkowywać na kształt prostokąta, nakładać porcję nadzienia i zawijać tak, jak się zawija gołąbki. Gotowe paluszki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka i posypać ulubionymi ziarnami (u mnie czarnuszka). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkaCiastoprzekąskazakąskawypiekina imprezępaluszki z pieczarkami

Komentarze

Podobne przepisy

Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami.

Dodane przez: weronika63

Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi...

Z podanego przepisu wyszły 3 calzone....

Łososiowe cygaretki z ziołami i chrupiącymi orzechami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Łososiowe cygaretki z ziołami i chrupiącymi...

Cygaretki z łososia nadziewane...

muffiny wytrawne

Dodane przez: majka190382

BABECZKI Z SZYNKA, SEREM I PIECZARKAMI

Muffiny na wytrawnie? A czemuż...

bagietka czosnkowa

Dodane przez: gnomcio

Chrupiąca bagietka czosnkowa z pomidorem...

Pyszna i szybka przekąska z bagietki...

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i pieczarkami

Dodane przez: Kasia_S

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i...

super szybka przekąska na małe...

Paluszki z serka topionego

Dodane przez: Di bloguje

Paluszki z serka topionego

To idealna przekąska, która doskonale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE