Chłopskie smarowidło - smalec

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

Tradycyjny mięsny smalec na bazie słoniny, kiełbasy wzbogacony smakiem smażonej cebulki, czosnku, aromatycznych przypraw i słodkich jabłek. W połączeniu z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem zyskuje miano prawdziwej narodowej przystawki Polaków.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg słoniny bez skóry
    3 cebule
    1 cebula czerwona
    350g kiełbasy
    2 jabłka
    4 łyżeczki majeranku
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chłopskie smarowidło - smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ym06vx 1. Cebule drobno posiekać, kiełbasę pokroić w kostkę, obrać jabłko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Słoninę pokroić w drobną kostkę.
  • image-08o8vwj 2. Słoninę przełożyć do garnka, topić cały czas mieszając do uzyskania skwarek koloru słomianego. Następnie dodać cebule, kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jabłko. Smażyć wszystko jeszcze kilka minut.
  • image-05w8sdp 3. Całość dokładnie wymieszać a następnie doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  • image-1h7u6ml 4. Po lekkim wystudzeniu przelać do słoiczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować