Chłodnik z cukinii i migdałów

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pochodzące z Azji migdały to bogate źródło magnezu i miedzi. Oprócz właściwości zdrowotnych orzechy te są bardzo smaczne. Dlatego połączyłam je z cukinią. Po ugotowaniu powstała delikatna i kremowa zupa, a po schłodzeniu orzeźwiający chłodnik. Przyprawiłam delikatnie solą morską i gałką muszkatołową, by zachować jej subtelny i aksamitny smak. Całość idealnie uzupełnia rukola, pestki granatu oraz prażone lekko solone migdały.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g młodej cukinii, najlepiej żółtej
    150 g blanszowanych migdałów
    ząbek czosnku
    łyżka masła
    sól morska
    gałka muszkatołowa lub zmielony kwiat muszkatu

    do podania:
    prażone lekko solone migdały
    młode listki rukoli
    pestki granatu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Chłodnik

Chłodnik z cukinii i migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy obrany ząbek czosnku, pokrojoną w kawałki cukinię, masło i uprażone migdały. Zalewamy wodą. Woda powinna zakrywać tylko warzywa i orzechy. Gotujemy 20-30 minut. Zupę miksujemy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Zupa jest smaczna na gorąco. Jednak latem najlepiej smakuje schłodzona, podana z pestkami granatu, młodymi listkami rukoli i posypana lekko solonymi migdałami.

Porady

Zupa smaczna jest też na gorąco, ale na zimno staje się jeszcze bardziej kremowa. W letnie upały doskonale gasi pragnienie i daje uczucie sytości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Migdały Granat Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować