Chłodnik z botwinki z wędzonym łososiem, cukinią i przepiórczymi jajkami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny chłodnik na bazie gęstego jogurtu i kiszonej botwince tworzy wspaniałą kompozycję z wędzonym łososiem, przepiórczymi jajkami i młodą cukinią. Idealny obiad na upalne letnie dni.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek botwinki
    ząbek czosnku
    sól morska
    przefiltrowana woda

    400 ml jogurtu naturalnego
    pęczek koperku
    sól morska
    pieprz kolorowy

    do podania:
    ugotowane na twardo jajka przepiórcze
    wędzony łosoś z Alaski
    młoda żółta i zielona cukinia
    rzodkiewka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chłodnik

Chłodnik z botwinki z wędzonym łososiem, cukinią i przepiórczymi jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młode listki i młode łodyżki owijamy w zwilżony papierowy ręcznik i odkładamy do lodówki.

    Buraczki i grubsze łodygi kroimy w kawałki. Przekładamy do słoika, wkładamy ząbek czosnku. Wsypujemy łyżeczkę soli. Zalewamy wodą. Woda powinna przykryć buraczki. Słoik przykrywamy gazą odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce do zakiszenia.

    Do jogurtu wlewamy zakwas z kiszonej botwinki, dodajemy posiekany koperek, wcześniej odłożone młode listki i łodyżki botwinki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

    Chłodnik podajemy z kawałkami wędzonego łososia, cienko pokrojoną cukinią, rzodkiewkami i ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajkami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować