Chłodnik z rzodkiewką, jajkiem, szczypiorkiem na jogurcie naturalnym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taki chłodnik jest idealny na upalne dni. Wykonany z sezonowych warzyw. Pyszny. Najlepszy dobrze schłodzony. Polecam na letni, upalny obiad. Ugasi nasze pragnienie i nasyci. Jest tani, zdrowy i ma mało kalorii. Zróbcie koniecznie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spory pęczek rzodkiewek
    pół pęczka szczypiorku
    40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
    2 ząbki czosnku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    koperek świeży do dekoracji
    4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chłodnik Dania główne

Chłodnik z rzodkiewką, jajkiem, szczypiorkiem na jogurcie naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • 2. Jogurt naturalny łączymy z rzodkiewką, czosnkiem i szczypiorkiem, tak z łyżkę szczypiorku odkładamy do dekoracji. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Chłodnik wstawiamy do lodówki do dokładnego schłodzenia.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy na cząstki.
  • 4. Do miseczek lub szklanek nakładamy po porcji schłodzonego chłodnika, nakładamy cząstki jajka, dekorujemy odłożonym szczypiorkiem i koperkiem. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Chłodnik smakuje dobrze schłodzony. Z przepisu wychodzi 4 mniejsze porcje lub 2 większe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować