Chłodnik majowy

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Boski w smaku chłodnik z młodej botwinki. Różowy,świeży,pachnący jak pąki kwiatów.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - botwina: 1 pęczek
    - dymka (ze szczypiorkiem): 2 sztuki
    - buraczki suszone (kostka): 2 łyżki
    - ser ricotta (lub mascarpone): 3 łyżki
    - ogórek świeży: 0.5 sztuki
    - jogurt grecki (10 %): 500 gramów
    - sól: 2 szczypty
    - cukier: 1 szczypta
    - jajka (ugotowane na twardo): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Buraczki Ser

Chłodnik majowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinę umyć, posiekać (razem z małymi buraczkami).Dodać suszone buraczki, zalać niewielka ilością wody,gotować 5 minut pod przykryciem.Zdjąć z ognia,przecedzić,ostudzić.
  • 2. Ogórka umyć, obrać,zetrzeć na tarce,posolić,po 5 minutach przelać zimną (przegotowaną) wodą,odcedzić na sicie.Dymkę umyć,posiekać w całości (wraz ze szczypiorkiem).
  • 3. Do miksera wrzucić botwinę i buraczki,dymkę,ogórka,dodać jogurt, ser ricotta,cukier,sól,zmiksować.Podawać z jajkiem, schłodzony i udekorowany zieleniną (szczypiorkiem,świeżym oregano lub koperkiem).Można posypać czarnym pieprzem i dodać kleks jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany.
  • 4. Uwaga:do gotującej sie botwiny warto dodać kilka kropli soku z cytryny.Chłodnik wybornie smakuje również z posiekaną rzodkiewką,koperkiem,oprószony prażoną cebulką.Pasuje do niego puree ziemniaczane.Im więcej buraczków suszonych dodamy, tym więcej koloru uzyskamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Dymka Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować