Chłodnik litewski z cielęciną i malinami

0 (0 ocen)

Samo zdrowie, pyszny, tradycyjny i niebanalny a przy tym te kolory.... Zamiast cielęciny można użyć indyka nawet kurczaka. Ten chłodnik jest u nas co roku, zawsze w sezonie gdy buraczki najlepsze :))

Składniki:

  • Pęczek czyli 3 małe buraczki
    duży kubek śmietany 18%
    2 duże kubki kefiru
    2 ząbki czosnku, sól i pieprz
    5 ogórków gruntowych
    pęczek rzodkiewek
    sok z 1/2 cytryny i szczypta cukru
    trochę koperku
    maliny tu ilość jak każdemu pasuje od kilku po kilkanaście
    kawałek pieczonej cielęciny lub innego mięsa indyka lub kurczaka
    bratki do dekoracji ale one również są jadalne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Chłodnik litewski z cielęciną i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki zetrzeć na tarce liście i łodygi posiekać ugotować z sokiem z cytryny i cukrem.
  • 2. Zupełnie wystudzone dodać do śmietany i kefiru, wymieszać. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane ogórki i rzodkiewki oraz koperek. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na ok 2 godz.
  • 3. Na talerzu ułożyć maliny, posiekane mięsko zalać chłodnikiem. Udekorować dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki Nowalijki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować