Samo zdrowie, pyszny, tradycyjny i niebanalny a przy tym te kolory.... Zamiast cielęciny można użyć indyka nawet kurczaka. Ten chłodnik jest u nas co roku, zawsze w sezonie gdy buraczki najlepsze :))
Składniki:
Pęczek czyli 3 małe buraczki
duży kubek śmietany 18%
2 duże kubki kefiru
2 ząbki czosnku, sól i pieprz
5 ogórków gruntowych
pęczek rzodkiewek
sok z 1/2 cytryny i szczypta cukru
trochę koperku
maliny tu ilość jak każdemu pasuje od kilku po kilkanaście
kawałek pieczonej cielęciny lub innego mięsa indyka lub kurczaka
bratki do dekoracji ale one również są jadalne
Chłodnik litewski z cielęciną i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki zetrzeć na tarce liście i łodygi posiekać ugotować z sokiem z cytryny i cukrem.
2.Zupełnie wystudzone dodać do śmietany i kefiru, wymieszać. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane ogórki i rzodkiewki oraz koperek. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na ok 2 godz.
Komentarze