Chlebki paprykowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Papryka dostępna jest cały rok. Tym razem to kolorowe warzywo posłużyło mi jako „jadalna foremka” do pszennych chlebków. Chlebki wyszły pyszne i dobrze się kroją

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • porcja na 7 szt.

    15 g drożdży
    1,5 łyżeczki cukru
    400 g mąki
    ¾ łyżeczki soli
    250 g wody

    oraz:
    7 kolorowych papryk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chlebki paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Dodać mąkę i wodę i wymieszać łyżką. Jak składniki się połączą, ciasto posolić. Wyrabiać ręcznie lub maszynowo aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Ma podwoić objętość.
    Paprykom odciąć „czapeczki”. Ze środka usunąć pestki i białe błony.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, lekko wyrobić i uformować 7 kulek. Włożyć po jednej kulce do każdej papryki i ustawić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
    Piekarnik nastawić na 200°C. Do nagrzanego piekarnika wstawić papryki i piec 15-20 min.
    Gotowe chlebki paprykowe kroić ostrym nożem na kromki po całkowitym wystudzeniu.

Porady

Doskonale smakują jako dodatek do lecza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować