Papryka dostępna jest cały rok. Tym razem to kolorowe warzywo posłużyło mi jako „jadalna foremka” do pszennych chlebków. Chlebki wyszły pyszne i dobrze się kroją
2 godz. 30 min
Składniki:
porcja na 7 szt.
15 g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
400 g mąki
¾ łyżeczki soli
250 g wody
Chlebki paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Dodać mąkę i wodę i wymieszać łyżką. Jak składniki się połączą, ciasto posolić. Wyrabiać ręcznie lub maszynowo aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Ma podwoić objętość.
Paprykom odciąć „czapeczki”. Ze środka usunąć pestki i białe błony.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, lekko wyrobić i uformować 7 kulek. Włożyć po jednej kulce do każdej papryki i ustawić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik nastawić na 200°C. Do nagrzanego piekarnika wstawić papryki i piec 15-20 min.
Gotowe chlebki paprykowe kroić ostrym nożem na kromki po całkowitym wystudzeniu.
Komentarze