Chlebek z pesto

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny, pachnący bazylią chlebek z mąki pszennej, na drożdżach, z dodatkiem pesto i parmezanu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    200 ml ciepłego mleka
    2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    1 łyżka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki drożdży instant
    400 g mąki pszennej, np. typ 650

    Nadzienie:

    1/2 szklanki pesto
    40 g tartego parmezanu lub żółtego sera
    kilka posiekanych orzechów nerkowca (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Chlebek z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiać ręcznie ok. 10 minut lub mikserem z hakiem 8 minut, do czasu, aż ciasto nie będzie przyklejać się do miski. Posmarować ciasto oliwą i zostawić na godzinę, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 20x35 cm. Posmarować pesto, posypać parmezanem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku (jak roladę). Następnie przekroić na środku wzdłuż (przecinać wzdłuż ok. 4 cm od górnej i dolnej części) i spleść je (skręcić roladę 2 razy) tak, by nacięcie z nadzieniem pozostawało na górze.

    Przełożyć chleb do keksówki o wymiarach 12x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Chlebek można posypać orzeszkami nerkowca. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. godzinę, w ciepłym miejscu.

    Piekarnik nagrzać do 175°C. Wstawić chleb i piec 35-40 minut, do czasu zrumienienia. Przez ostatnie 10 - 15 minut przykryć folią aluminiową, by nie spalić orzeszków.

    Studzić na kratce.

Porady

Zamiast zielonego pesto z bazylii można użyć czerwonego, chlebek wyjdzie trochę inny, ale równie pyszny. Ja użyłem pesto ze sklepu, ale oczywiście można je przygotować samodzielnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować