Uwielbiam ten chlebek nie tylko za smak, ale i wygląd. W nim każda kromka wygląda inaczej. Można go przygotować z dowolnym pesto ( pietruszkowe, czy z bazylii).
Składniki:
Foremka 36x12 cm
Ciasto:
• 0,5 kg mąki,
• 1 szklanka letniej wody,
• 5 dag drożdży,
• 1 łyżeczka soli,
• 1 łyżeczka cukru,
• Jajko do smarowania,
• 2 łyżki masła
Pesto:
• 1,5 szklanki kiełek ( u mnie z rzodkiewki i brokułów),
• 3/4 szklanki słonecznika,
• 2 ząbki czosnku,
• 1/3 szklanki oleju,
• Sól, pieprz do smaku,
• 1 łyżka soku z cytryny
Chlebek z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W połowie wody rozpuszczamy cukier, drożdże oraz około 2-3 łyżki mąki.
Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie masło topimy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą wodę, mąkę, sól oraz tłuszcz. Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto formujemy w kule, przykrywamy i pozostawiamy by podrosło (podwoiło swoją objętość).
Między czasie możemy przygotować pesto.
2.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto smarujemy przygotowanym pesto. Zawijamy delikatnie brzegi ciasta i zwijamy go w roladę.
3.Uformowana roladę nacinamy nożem pozostawiając jeden nie nacięty koniec. Powstałe dwie części zaplatamy ze sobą.
4.Uformowany chlebek przekładamy na przygotowaną blaszkę. Następnie smarujemy go roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na około 15-20 minut by podrósł.
Chlebek pieczemy około 50 minut w 180˚C.
5.PESTO:
Do garnka przekładamy kiełki. Dodajemy do nich słonecznik, olej oraz pokrojony w plasterki czosnek. Miksujemy całość dokładnie. Na koniec wciskamy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku. Pesto ponownie miksujemy.
Komentarze