Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym szpinakiem w postaci pesto z aromatyczny czosnkiem, chrupiącymi orzeszkami to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki.
Chlebek nadziewany szpinakowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka
i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2.Pesto szpinakowe:
Szpinak, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę, sok z limonki i zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30cm x 50cm, a następnie pociąć na 28 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pesto szpinakowym i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem
i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
4.Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 45minut.
Komentarze