Jajka faszerowane (na ciepło)

0 (0 ocen)

  • 45 min

Moje ulubione danie z jajek. Niektórzy serwują je tylko na Wielkanoc, ja robię takie jajka dużo częściej. Proste i szybkie do wykonania. Można przygotować je wcześniej, a potem podsmażyć.

  • 45 min

Składniki:

  • 9 jajek
    250 g pieczarek
    1 mała cebula
    2 łyżki natki pietruszki
    2 łyżki szczypiorku
    1 łyżka musztardy
    2 łyżki majonezu
    sól i pieprz do smaku
    bułka tarta
    masło lub olej do smażenia

Jajka faszerowane (na ciepło) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1lmwtxh 1. Jajka gotujemy na twardo, wkładając je najpierw do zimnej wody i doprowadzając do wrzenia. Gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Zostawiamy do wystudzenia.

    Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy lekko cebulę, a następnie pieczarki. Zostawiamy do wystudzenia.

    Siekamy drobno natkę i szczypiorek.

    Jajka przecinamy na pół bardzo ostrym nożem, uważając aby skorupki się nie pokruszyły. Białka i żółtka wyjmujemy ze skorupek, siekamy w kostkę, przekładamy do miski.

    Do jajek dodajemy podsmażoną cebulę i pieczarki, natkę, szczypiorek, musztardę i majonez. Solimy i pieprzymy do smaku, a następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

    Skorupki jajek napełniamy farszem i obtaczamy w tartej bułce.
    Smażymy na małym ogniu, na rozgrzanym maśle lub oleju, aż panierka ładnie się zarumieni.
    Podajemy na gorąco.

    Smacznego :)

Porady

Najtrudniejszym etapem przygotowania jest umiejętne przecięcie skorupek na pół, wymaga to trochę wprawy i cierpliwości, oraz ostrego noża.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy