chlebek z pesto

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chlebek z pesto to coś w sam raz, gdy spodziewacie się gości. Aromatyczne, puszyste i delikatne ciasto podane na ciepło na przykład z masłem czosnkowym posmakuje każdemu. Równie pyszne jest na zimno. Fakt – jest pracochłonne, jak każdy wypiek z ciasta drożdżowego, ale uwierzcie, że warto!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    · 352 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
    · 525 g mąki pszennej
    · 1 łyżka oliwy z oliwek
    · 1 łyżeczka soli
    · 1 łyżeczka cukru
    · 25 g drożdży świeżych
    Na nadzienie:
    · 190 g gotowego pesto
    · 4 garście startego na drobnych oczkach żółtego sera
    · Jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do miseczki wkładamy rozkruszone drożdże, cukier i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól i oliwę z oliwek. Robimy dołek i przelewamy wyrośnięte drożdże. Ugniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie zraźcie się, ciasto drożdżowe należy dość długo ugniatać, aby nabrało puszystości. Kolejno przykrywamy miskę wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, na ok 1 godziny.
  • 2. Dla maszynkowców:
    Do pojemnika wlewamy wodę, oliwę i wsypujemy sól. Następnie przekładamy mąkę i cukier, robimy dołek i wsypujemy rozkruszone drożdże. Nastawiamy automat na opcję wyrastanie ciasta i czekamy.
  • 3. Po tym czasie wykładamy ciasto drożdżowe na podsypaną mąką stolnicę.i rozwałkowujemy na placek o wymiarach 40 na 40 centymetrów. Wykrawamy z niego 12 prostokątów. Każdy prostokąt smarujemy pesto i posypujemy żółtym serem. Następnie składamy na pół.
    Blaszkę typu keksówka wykładamy papierem do pieczenia. Układamy wąsko ciasta zgięciem do dołu, w taki sposób, że dwa końce są u góry. Postępujemy tak z każdym kawałkiem.
    Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach opcja grzałka górna i dolna przez ok 30 minut. Po 20 minutach należy sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Jeśli nie to dopiekamy dalej.

Porady

Podajemy jeszcze ciepłe np. z masłem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować