Chlebek naan z patelni

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Podstawa kuchni indyjskiej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
    7g świeżych drożdży
    łyżka cukru
    3łyżki ciepłej wody
    150g maślanki
    szczypta soli
    łyżeczka ziół prowansalskich
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek naan z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozdrabniamy w ciepłej wodzie. Dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru, całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  • Ciasto 2.
    Gdy drożdże podrosną, przesiewamy do nich mąkę, dodajemy sól i stopniowo dolewamy maślankę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Gdy za bardzo klei nam sie do rąk, można dodać więcej mąki.
  • Chlebki przed upieczeniem 3. Gotowe ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce, tym razem na ok. 40-60 minut.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko, posypujemy ziołami prowansalskimi.
  • 4. Patelnię dobrze rozgrzewamy. Kładziemy na niej po jednym chlebku i pieczemy ok. minutę z każdej strony.

    Upieczone kładziemy na ściereczce, smarujemy roztopionym masłem i przykrywamy, aby nie wyschły.

    Podajemy z porcją curry, pastami do pieczywo lub zjadamy same, bez żadnych dodatków ;)

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować