Chlebek naan z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozdrabniamy w ciepłej wodzie. Dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru, całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
2.
Gdy drożdże podrosną, przesiewamy do nich mąkę, dodajemy sól i stopniowo dolewamy maślankę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Gdy za bardzo klei nam sie do rąk, można dodać więcej mąki.
3.Gotowe ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce, tym razem na ok. 40-60 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko, posypujemy ziołami prowansalskimi.
4.Patelnię dobrze rozgrzewamy. Kładziemy na niej po jednym chlebku i pieczemy ok. minutę z każdej strony.
Upieczone kładziemy na ściereczce, smarujemy roztopionym masłem i przykrywamy, aby nie wyschły.
Podajemy z porcją curry, pastami do pieczywo lub zjadamy same, bez żadnych dodatków ;)
Komentarze