Chlebek naan

0 (0 ocen)

Indyjski chleb

Składniki:


  • 3 szklanki mąki
    szczypta sody
    szczypta soli
    1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka
    3 łyżki jogurtu
    3/4 szklanki wody
    2 łyżeczki cukru
    3 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek naan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przelewamy wodę,mleko i jogurt, mieszamy.
    W osobnej misce mieszamy suche składniki cukier,mąkę,proszek do pieczenia,sodę,sól. Dodajemy do mokrych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy odrobinę wody.
    Przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut, po tym czasie do ciasta dodajemy olej i zagniatamy ciasto jeszcze raz.
    Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny,aby ciasto 'odpoczęło'.
  • 2. Po upływie 2 godzin z ciasta formujemy średniej wielkości 'bułeczki' rozwałkowujemy na cienki placek.
    Smażymy na gorącej patelni ( bez tłuszczu) z obu stron na lekko brązowy kolor.

Porady

Naan również możemy upiec w piekarniku. Na blaszce układamy placki i pieczemy w najwyższej temp aż placki wyrosną i nabiorą ładnego koloru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Dieta hinduska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować