Chlebek Naan z curry z ciecierzycą,mięsem mielonym i kaszą jaglaną

4.51 (198 ocen)

  • 20 min

http://ostrapapryczka.blog.pl/2014/05/09/chlebek-naan-z-curry-z-soczewicamiesem-mielonym-i-kasza-jaglana/

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    oliwa z oliwek
    mięso mielone ok. 200 g
    pół szklanki kaszy jaglanej
    pół puszki ciecierzycy
    curry czerwone w paście, curry, czosnek granulowany, papryka słodka, imbir, natka pietruszki
    natka pietruszki świeża
    Na chlebek Naan:

    300 g (po 150 g ) mąki pszennej tortowej lub luksusowej
    15 g drożdży świeżych
    ½ łyżeczki soli
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 łyżka oliwy z oliwek
    150 g jogurtu naturalnego
    150 g ciepłego mleka
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek naan z curry z ciecierzycą,mięsem mielonym i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Kaszę jaglaną przepłukać wodą i zagotować wg instrukcji na opakowaniu. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso mielone z indyka i podsmażyć do zmiany koloru. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i ciecierzycę. Przyprawić do smaku przyprawami. Dodać świeżą natkę pietruszki.
  • image-0fh6x58 2. Przygotowanie:

    Zagrzać mleko w rondelku. Przenieść drożdże do niewielkiej miski, dolać do niej 1 łyżkę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odłożyć na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać do ciepłego mleka roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny. Do miski z mąką dodać mieszankę mleczną i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Jeżeli tak się dzieje należy dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk i wciąż pozostało miękkie i elastyczne.

    Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości mniej więcej 0,5 cm. Jeżeli zrobimy grubsze do będą się dłużej piec i będą dużo większych rozmiarów. Kształt nie musi być regularny. Najlepiej blat i wałek podsypać delikatnie mąką.

    Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, najlepiej z funkcją termoobiegu.

    Do nagrzanego piekarnika – włożyć po 2 placki na gorącą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec kilka minut, do czasu gdy chlebki będą zarumienione i powstaną na nich pęcherze powietrza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować