Chlebek na zakwasie ze słoneczikiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pierwszy raz zrobiłam sama zakwas ..i o to efekty. Chlebek piekę od dawna ale ten jest pierwszy z mojego własnego zakwasu- podwójna radość!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Zakwas:
    1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
    letnia woda

    1/2 kg mąki żytniej
    1 kg mąki pszennej
    5 szklanek letniej wody
    zakwas
    2 łyżki soli
    2 łyżki słonecznika
    olej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek na zakwasie ze słoneczikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas 1. Zakwas:
    Do 1/2 szklanki mąki dolewamy tyle wody aby nasz zakwas miał konsystencję budyniu. Przykrywamy słoik nakrętką i codziennie najlepiej rano dosypujemy 2 łyżki mąki. Tak karmimy zakwas przez 4 dni. Stawiamy na ściereczce lub kocyku na kaloryferze.

    Zakwas będzie dobry jeśli powiększy swoją objętość i wytworzą się w nim charakterystyczne pęcherzyki powietrza.
  • chleb na zakwasie ze słonecznikiem 2. Do wielkie misy wsypujemy dwa rodzaje mąki, dodajemy zakwas, słonecznik oraz sól rozpuszczoną w 5 szklankach letniej wody. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je około15 minut.

    Ciasto nakładamy do wysmarowanych olejem keksówek- 2/3 formy. Mi zawsze wychodzą dwa chlebki.

    Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na całą noc(ok.8-10 godzin) i przykrywamy ściereczką.
    Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy chlebki olejem. Pieczemy w 180 stopniach około70 minut. po wyjęciu z piekarnika od razu skrapiamy je wodą i wyjmujemy.

Porady

Jeśli zobaczymy że minęło mnie niż 8 godzin a chlebki pięknie wyrosły, to możemy wstawić je do piekarnika wcześniej. Zamiast słonecznika polecam również siemię lniane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować