REKLAMA

Domowy chlebek na zakwasie

wyświetlono: 3413 | dodany do książki kucharskiej: 23 | polecenia: 3

Przepyszny, pachnący chlebek domowy- mój znak rozpoznawczy. Bez niego nie ma uroczystości rodzinnych, ani świąt. Piekę go raz na tydzień.

opublikowany: 14.11.2012
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Zakwas:
    100 g mąki żytniej, plus mąka na kolejne dni
    100 ml letniej wody, plus woda na kolejne dni

    Ciasto na chlebek:
    1 kg dobrej mąki pszennej
    2 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka otrębów pszennych z dodatkami: żurawiny, jabłek, śliwek lub bez dodatków
    1 szklanka ziaren tj: dynia, słonecznik
    4 płaskie łyżeczki soli
    4 szklanki letniej wody

    Do posypania po wierzchu:
    pestki dyni, słonecznika
    sezam
    kminek
    mak

Ocena:

(średnia 5 z 191 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowy zakwas 1. Wykonanie zakwasu:
    Do szklanego dużego słoja wsypujemy 100 g mąki żytniej, wlewamy 100 ml letniej wody. Mieszamy, przykrywamy słój lnianą ściereczką, obwiązujemy gumką, zostawiamy w temp. 30 stopni C.
    Codziennie dosypujemy do słoja po 50 g mąki żytniej i wlewamy 50 ml letniej wody.
    Czynimy tak do momentu wyrośnięcia zakwasu i ukazania się bąbelków powietrza.
  • zakwas 2. Zaczyn:
    zakwas odłożony z poprzedniego pieczenia- ok. 1/2 szklanki
    1 szklanka letniej wody
    1 szklanka mąki "Żurek"
    Mieszamy wszystko razem, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej 12 godz. Ja pozostawiam na noc.
  • składniki na chleb 3. Wykonanie chleba:
    Przygotowujemy większą miskę. Mąkę pszenną przesiewamy.
    Następnie wsypujemy po kolei: obie mąki, otręby, ziarna, sól. Na końcu wlewamy zakwas oraz wodę.
  • rośnięcie ciasta na chleb 4. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • ciasto chlebowe przed pieczeniem 5. W tym czasie przygotowujemy 2 jednakowe, prostokątne foremki o wymiarach: 13x42 cm, wykładamy je papierem do pieczenia.
    Rozkłócamy w miseczce 1 jajko.
  • odłożony, podpisany zakwas 6. Odkładamy od razu, przed wlaniem do foremek, ok. 4 łyżki ciasta chlebowego- na zakwas. Zakwas przechowujemy w zakręconym słoiczku, w lodówce, maksymalnie 7- 10 dni. Podpisujemy z datą.
  • pieczenie chlebka 7. Wyrośnięte ciasto po równo przekładamy do dwu foremek. Wyrównujemy ręką namoczoną w wodzie.
    Smarujemy jajkiem, posypujemy dowolnymi dodatkami, czy ziarnami.
    Latem nie musimy, ale w chłodniejsze dni- zostawiamy jeszcze ciasto na chlebek w foremkach do podrośnięcia.
    Pieczemy w temp. 160 stop. C z termoobiegiem ok. 35- 40 min.
  • upieczony chlebek 8. Wyjmujemy z pieca foremki, następnie chlebki i koniecznie
    stawiamy na boku do wystygnięcia, w celu niezaparowania chlebka.
  • chlebek z masełkiem 9. Chlebek doskonały z samym masełkiem nawet. Choć ono od razu się topi.
  • chlebek z sałatką 10. Smacznego życzę :)

Porady

Zakwas na chleb robimy przez 5 kolejnych dni. Ma podrosnąć nieco, mieć bąbelki i dziwny zapach. Powinien stać w cieple. Nie może spleśnieć Nadmiar zakwasu może podarować znajomym. Pierwszy zakwas zużywamy od razu, po wykonaniu. Wszystkie składniki na chleb powinny mieć temp. pokojową. Chlebek dobrze robić w cieple, szybciej i łatwiej wyrasta ciasto. Mąkę pszenną możemy częściowo zastąpić np razowa, czy litewską , graham czy inną mąką do chlebka. Na rynku jest ich wiele. Ja zamieniam 2 szklanki. Otręby można mieszać, te pszenne tylko z tymi z dodatkami: żurawiną, śliwką, jabłkiem. Do takiego chlebka można dodać miód, wtedy dodajemy mniej soli. Do ciasta możemy dodać inne dodatki: cebulkę suszoną, oliwki, posiekane orzechy, kminek w ziarenkach. Wierzch ciasta chlebowego, przed pieczeniem, możemy obsypać również: czarnuszką, makiem, pestkami dyni. Albo tylko posmarować wodą. Lekko się wówczas zrumieni. Jeśli chcemy bardziej spieczony, chrupiący chlebek, pod koniec pieczenia zwiększamy nieco temp. w piekarniku. Chlebek jest długo świeży.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Domowy chlebek wg Bożenki Dodane przez: czarrna
Chlebek wg Bozena63 Dodane przez: kasia_m86
Zakwas na chleb Dodane przez: kasia_m86


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bozena63

Domowy chleb żytni na zakwasie

Nie ma to, jak pachnący domowy chleb na zakwasie. Dodatek ziaren- wzbogaca smak.

kategoria: Pieczywo chleb chleb na zakwasie pesto Zakwas opublikowany: 04.02.2014 | wyświetlono: 3389 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: MagdalenaS MagdalenaS

Domowy żurek na zakwasie

Pyszna staropolska zupa. Podawana głównie na Wielkanoc, ale nie tylko.

kategoria: Zupy żurek żur jajko Zakwas zakwas na żurek opublikowany: 14.01.2016 | wyświetlono: 1369 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE