0,5 słoiczka pieczarek marynowanych najlepiej już w plasterkach
3-4 łyżki kukurydzy
Garść tartego sera lub kilka plastrów
0,5 niewielkiej czerwonej papryki
+ jajko do posmarowania i pestki dyni do posypania chlebka
Chlebek faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól.
Drożdże mieszamy z wodą i wlewamy do mąki - wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto aż tłuszcz się całkowicie wchłonie.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, posypujemy je serem, pokrojoną w kostkę papryką, kukurydzą i na całości rozkładamy pieczarki.
Ciasto zwijamy jak roladę, boki podwijamy pod spód, przekładamy chlebek do keksówki, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy pestkami dynii.
Komentarze