Chlebek bananowy mango-kokos

4 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealny chlebek bananowy - wilgotny, ale nie mokry, lekko słodki i nie kruszący się. Dodatek mango i mąki kokosowej nadaje egzotycznego charakteru.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Banan - 3szt
    Mango miąższ - 200g
    Jajko - 3szt
    Mąka pszenna - 130g
    Mąka kokosowa - 100g
    Olej - 1/3 szklanki
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Mleko - 1/4 szklanki
    Cukier - 2 łyżki
    Kardamon - 1 płaska łyżeczka
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Chlebek bananowy mango-kokos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jednego banana kroimy w plasterki i odkładamy.
    Dwa pozostałe banany i miąższ z mango zgniatamy widelcem. Nie musi być bardzo dokładnie, kawałki owoców w cieście są jak najbardziej dopuszczalne.
    Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, mleko, mąki, proszek, kardamon, a na końcu zgniecione owoce. Całość dokładnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy do małej keksówki (u mnie 10x24cm). Na górze układamy plasterki banana.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
    Ciasto podajemy po ostudzeniu, najlepsze jest następnego dnia.

Porady

Mango można zastąpić musem z jabłek czy gruszek, chlebek wyjdzie równie pyszny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mango Mąka kokosowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Chlebek bananowy

To może cię zainteresować