Chlebek bananowy

5 (189 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis na ten smaczny,aromatyczny i szybki w przygotowaniu chlebek bananowy, a może placuszek dostałam od siostry. Zachwalała, że przepyszny, błyskawiczny w przygotowaniu, najlepszy, najlepszy. I co? Miała rację, jak szybko został przygotowany, tak szybko znikł ze stołu:)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
    1,5 szklanki mąki pszennej
    10 dag. cukru trzcinowego
    5 dag. roztopionego, przestudzonego masła
    1 jajo
    sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    blaszka keksowa wysmarowana masłem i osypana bułką tartą-10x25 cm.
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Placek

Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek bananowy 1. Banany obieram ze skórki, kroje na mniejsze kawałki, miksuję blenderem-do gładkości, dodaję jajko, masło, sok i skórkę z cytryny, miksuję blenderem, dodaję cukier, sól, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, miksuję blenderem. Całe miksowanie to ok. 2-3 minuty. Ciasto przelewam do formy, wstawiam do piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni przez jedną godzinę. Ciasto wyjmuję z piekarnika, jeszcze ciepłe wyjmuje z formy na kratkę, studzę.

Porady

My pierwszy chlebek zjedliśmy jeszcze ciepły, ale na drugi dzień po upieczeniu też smakuje wybornie. Domownikom najlepiej przypadł do gustu posmarowany dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować