Chlebek bananowo-orzechowy z karmelizowanymi pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Banany obrać, rozgnieść w misce widelcem albo rozrobić w blenderze z odrobiną mleka. Masę z bananów wlać do miski i dodać do niej wszystkie mokre składniki: jajko, rozpuszczone masło i olejek waniliowy.W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką. Ciasto piec w formie do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku w 180 stopniach do 60 minut. Na bieżąco sprawdzać patyczkiem.
2.Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz miód, wkładamy plastry pomarańczy ze skórką, wlewamy rum i smażymy około 10 minut do momentu skrystalizowania się cukru.
3.Wystudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną czekoladą, następnie posypujemy posypką z orzechów a na środek układamy skarmelizowane pomarańcze. Ciasto chowamy w chłodne miejsce.
Komentarze