Chlebek bananowo-orzechowy z karmelizowanymi pomarańczami

0 (0 ocen)

świąteczne ciasto. bardzo wypasione :)

Składniki:

  • Składniki:
    1.5 szklanki przesianej mąki tortowej
    5 dojrzałych bananów
    pół szklanki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    1 jajko
    75g rozpuszczonego i wystudzonego masła
    50 ml mleka
    łyżeczka sody
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka kako
    łyżka ekstraktu z wanilii albo pół olejka o aromacie waniliowym
    szczypta soli
    tarta skórka ze świeżej 1 pomarańczy
    garść rodzynek
    10 posiekanych orzechów włoskich
    1 czubata łyżka cappuccino
    1 łyżeczka cynamonu (albo przyprawy do piernika)

    Polewa:
    1 gorzka czekolada
    50 ml mleka
    2 łyżki miodu
    4 łyżki cukru
    3 łyżki masłą
    50 ml rumu
    1 cała pomarańcza
    1 opakowanie posypki z orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Desery

Chlebek bananowo-orzechowy z karmelizowanymi pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karmelizowane pomarańcze 1. Ciasto:Banany obrać, rozgnieść w misce widelcem albo rozrobić w blenderze z odrobiną mleka. Masę z bananów wlać do miski i dodać do niej wszystkie mokre składniki: jajko, rozpuszczone masło i olejek waniliowy.W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką. Ciasto piec w formie do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku w 180 stopniach do 60 minut. Na bieżąco sprawdzać patyczkiem.
  • chlebek bananowy 2. Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz miód, wkładamy plastry pomarańczy ze skórką, wlewamy rum i smażymy około 10 minut do momentu skrystalizowania się cukru.
  • chlebek bananowy 3. Wystudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną czekoladą, następnie posypujemy posypką z orzechów a na środek układamy skarmelizowane pomarańcze. Ciasto chowamy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować