Chleb żytni z czarnuszką

4.5 (193 ocen)

  • 8 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam domowy chleb na zakwasie. Tym razem z dodatkiem czarnuszki.

  • 8 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 g mąki chlebowej Typ750
    150 g mąki żytniej
    50 g otrąb żytnich
    100g zakwasu żytniego
    2 g drożdży
    11 g soli
    1 łyżeczka czarnuszki
    1 łyżeczka miodu
    ok. 350 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Zakwas

Chleb żytni z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i miód dodać do zakwasu i wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody.
  • 2. Obie mąki połączyć, dodać otręby, czarnuszkę i sól.
  • 3. Do mąki dodać zakwas i pozostałą wodę. Wyrabiać ciasto 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. Uformować chleb i złożeniem do góry, włożyć do koszyka do wyrastania. Jeżeli nie ma koszyka, to wyłożyć ściereczką naczynie żaroodporne i umieścić w nim chleb do wyrastania. Odstawić w ciepłe miejsce. Ja zwykle wstawiam do wyłączonego piekarnika, z włączoną żarówką.
  • 5. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni i wstawić małe naczynie z parującą wodą.
  • 6. Chleb delikatnie ,,wysypać,, z koszyka na blachę z papierem do pieczenia. Wodę z solą i mąką zagotować i tym gorącym krochmalem, posmarować chleb przed włożeniem do piekarnika. Można zrobić kilka nacięć ostrym nożem lub żyletką.
  • 7. Piec 10 min. z parą, w temp. 210 stopni. Po tym czasie wyjąć ostrożnie naczynie z wodą, zmniejszyć temp. do 190 stopni i piec jeszcze 30 - 35 minut. Kroić po całkowitym wystygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Czarnuszka Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować