Uwielbiam domowy chleb na zakwasie. Tym razem z dodatkiem czarnuszki.
8 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
300 g mąki chlebowej Typ750
150 g mąki żytniej
50 g otrąb żytnich
100g zakwasu żytniego
2 g drożdży
11 g soli
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka miodu
ok. 350 ml wody
Chleb żytni z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże i miód dodać do zakwasu i wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody.
2.Obie mąki połączyć, dodać otręby, czarnuszkę i sól.
3.Do mąki dodać zakwas i pozostałą wodę. Wyrabiać ciasto 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Uformować chleb i złożeniem do góry, włożyć do koszyka do wyrastania. Jeżeli nie ma koszyka, to wyłożyć ściereczką naczynie żaroodporne i umieścić w nim chleb do wyrastania. Odstawić w ciepłe miejsce. Ja zwykle wstawiam do wyłączonego piekarnika, z włączoną żarówką.
5.Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni i wstawić małe naczynie z parującą wodą.
6.Chleb delikatnie ,,wysypać,, z koszyka na blachę z papierem do pieczenia. Wodę z solą i mąką zagotować i tym gorącym krochmalem, posmarować chleb przed włożeniem do piekarnika. Można zrobić kilka nacięć ostrym nożem lub żyletką.
7.Piec 10 min. z parą, w temp. 210 stopni. Po tym czasie wyjąć ostrożnie naczynie z wodą, zmniejszyć temp. do 190 stopni i piec jeszcze 30 - 35 minut. Kroić po całkowitym wystygnięciu.
Komentarze