Chleb nocny pszenno-żytni z czarnuszką i kminkiem

0 (0 ocen)

Domowy pszenno-żytni chleb z cenioną za swe wartości zdrowotne czarnuszką , kminkiem oraz olejem rzepakowym.Ciasto na chleb rośnie podczas naszego snu by rano rozgrzać piekarnik i cieszyć się domowym , pachnącym i ciepłym pieczywem.

Składniki:

  • 400 g. mąki pszennej luksusowej T-550
    200 g. mąki żytniej chlebowej T-720
    7 g suchych drożdży
    1 łyżka czarnuszki
    1 łyżka kminku
    szczypta soli
    4 łyżki oleju rzepakowego
    3/4 szklanki przegotowanej , letniej wody
    jajko do posmarowania chleba
    czarnuszka do posypania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb nocny pszenno-żytni z czarnuszką i kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb nocny pszenno-żytni z czarnuszką i kminkiem 1. Do miski wsypujemy suche składniki , wlewamy olej oraz wodę.
  • Chleb nocny pszenno-żytni z czarnuszką i kminkiem 2. Wyrabiamy gładkie , odchodzące od dłoni ciasto .
    Zajmie nam to około 15 min.( Gdyby po tym czasie ciasto było zbyt twarde należy dolać odrobinę wody i ponownie wyrobić)

  • Chleb nocny pszenno-żytni z czarnuszką i kminkiem 3. Ciasto zostawiamy na 2 godz przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłym miejscu .
  • Chleb nocny pszenno-żytni z czarnuszką i kminkiem 4. Keksówkę lub naczynie w którym będziemy piekli chleb wykładamy papierem do pieczenia , smarujemy cienką warstwą oleju rzepakowego oraz oprószamy mąką pszenną.
    Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy do przygotowanego naczynia.
    Przykrywamy je ponownie bawełnianą ściereczką ,zostawiamy na noc w ciepłym miejscu ( 12 godz) .
  • Chleb nocny pszenno-żytni z czarnuszką i kminkiem 5. Rano nagrzewamy piekarnik do 200 st.
    Odkrywamy nasze ciasto na chleb , smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy czarnuszką.
    Pieczemy 30-35 min .
    Chleb sprawdzamy drewnianym patyczkiem jeśli pozostanie suchy to znak że nasz chlebek jest już upieczony.
    Upieczony chleb studzimy na kratce

    .
    Mój chlebek jest szeroki i dość płaski ponieważ piekłam go w ( szerokim)naczyniu żaroodpornym aby uzyskać wysokie kromki chleb należy upiec w keksówce.

Porady

Chleb najlepiej smakuje z samym masłem , plasterkiem sera żółtego lub chudej wędliny. Idealnie pasuje też owocowy dżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Mąka pszenna Mąka żytnia Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować