Chleb jasny 100% żytni

4.49 (165 ocen)

Bardzo dobry chleb żytni. Nie za ciężki, z pięknymi dziurkami, wilgotny. Polecam wypróbować.

Składniki:


  • Zaczyn:
    60 g zakwasu żytniego
    150 g wody
    150 g mąki żytniej typ 720
    Ciasto właściwe:
    600 g wody
    800 g mąki żytniej typ 720
    20 g soli
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb jasny 100% żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn: do miski wlać 150 g wody, dodać 60 g zakwasu żytniego (na mące razowej), wymieszać. Wsypać 150 g mąki żytniej typu 720 i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 12 godzin (całą noc) w temperaturze pokojowej.

    Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę żytnią oraz sól. Do zaczynu wlać wodę, wymieszać. Całość przelać do misy robota.

    Wyrobić jednolite, gładkie ciasto, przykryć misę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.

    Po tym czasie ciasto wymieszać, przełożyć do dwóch keksówek, wyrównać. Przykryć i odstawić na 3-4 godziny do ponownego wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 50 minut.

    Upieczone bochenki wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować