Chleb z ziarnami na zakwasie i kawałku surowego ciasta

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealnie wypieczony chleb na zakwasie długo zachowuje świeżość oraz strukturę dzięki dodatkowi surowego ciasta drożdżowego. Taki sposób na przyrządzanie chleba przekazała mi moja mama.
Domowy chleb świetnie nadaje się do kanapek, ale również pysznie smakuje podpieczony na grillu lub po prostu jako dodatek do szaszłyków albo pieczonych kiełbasek.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szklanka drobnej razowej kaszki orkiszowej
    2 szklanki mąki pszennej typ 650
    szklanka mąki żytniej typ 720
    szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
    szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
    pół szklanki zakwasu chlebowego
    100 g surowego ciasta chlebowego (odłożonego z ostatniego pieczenia i przechowywanego pod przykryciem w lodówce)
    50 g świeżych drożdży
    łyżka miodu u mnie leśny
    2 łyżki soli morskiej
    pół szklanki płatków owsianych
    pół szklanki otrębów pszennych (lub mieszanych np. owsiane, orkiszowe, żytnie i pszenne)
    1/4 szklanki złotego siemienia lnianego
    1/4 szklanki siemienia lnianego brązowego
    4 łyżki ziaren słonecznika
    4 łyżki pestek dyni
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 szklanki kefiru naturalnego
    szklanka wody


    garnek żeliwny o średnicy 26 cm wysokość 12 cm
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb z ziarnami na zakwasie i kawałku surowego ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Mieszamy.
    Dolewamy mokre składniki, surowe ciasto wyjęte z lodówki na 30 minut przed wyrabianiem i wkruszamy drożdże.
    Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę. Odrywamy około 100 g ciasta przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Odłożony kawałek będzie bazą do pieczenia następnego chleba.

    Pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem. Około 60 minut.

    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
  • chleb 2. Do piecyka wstawiamy pusty garnek z przykrywką, nastawiamy temperaturę na 200°C. Garnek nagrzewamy przez około 30-35 minut.
    Wyrobione ciasto wyjmujemy z dzieży robota. Na stolnicy formujemy kulę. Przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy na 30 minut.
  • chleb 3. Dno rozgrzanego garnka posypujemy otrębami i wkładamy ciasto. Nacinamy ostrym nożem lub żyletką. Garnek przykrywamy przykrywką i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez godzinę. Po godzinie odkrywamy i pieczemy w 190°C przez 10-15 minut do zrumienienia skórki.
    Gorący chleb przekładamy na kratkę i studzimy.

Porady

Moim sekretem idealnego chleba jest dodatek zakwasu (/przepis/zakwas-chlebowy-1) oraz kawałek surowego drożdżowego ciasta. Dodatek surowego ciasta sprawia, że chleb dłużej zachowuje świeżość nie kruszy się i miękisz jest sprężysty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować