REKLAMA

Chleb z ziarnami na zakwasie

wyświetlono: 2306 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 1

Smaczny i zdrowy chleb bogaty w ziarna, polecam!

opublikowany: 10.09.2014
Udostępnij Pinterest
  • 16 godz.

Składniki:


  • Zaczyn:
    2 łyżki zakwasu
    85 g wody
    70 g mąki pszennej typ 650
    Namaczanka:
    40 g siemię lniane
    110 g wody
    Pozostałe składniki:
    55 g słonecznika
    25 g sezamu
    350 g maki pszennej typ 650
    35 g mąki żytniej typ 2000
    160 g wody
    10 g soli
Ocena:

(średnia 5 z 183 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem przygotować zaczyn i namaczankę. Siemię lniane wsypać do miski, wlać ciepła wodę, przykryć szczelnie i odstawić. W drugiej misce zmieszać 85 g wody, 70 g mąki i 2 łyżki zakwasu. Przykryć folią i odstawić z namaczanką na 12 godzin. Po tym czasie na patelnię wsypać sezam i słonecznik. Uprażyć. Do misy maszyny lub robota wrzucić obie mąki, sól, wodę wymieszać z zaczynem i namaczanką. Następnie do misy wsypać ziarna i wlać płynna zawartość miski. Wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 2 godziny (w połowie tego czasu ciasto odgazować), następnie przełożyć do keksówki o długości 30 cm i odstawić pod ściereczką na 3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce i dopiero pokroić na kromki
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Chleb z ziarnami na zakwasie wg Alex_M Dodane przez: anemon


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Skotka IMG_4402

Chleb z ziarnami na zakwasie

Chlebek jest tak smaczny, że nie potrzebna jest wyszukana wędlina. Polecam smakoszom domowego pieczywa.

kategoria: Pieczywo Zakwas opublikowany: 21.06.2015 | wyświetlono: 589 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE