Zaczyn:
2 łyżki zakwasu
85 g wody
70 g mąki pszennej typ 650
Namaczanka:
40 g siemię lniane
110 g wody
Pozostałe składniki:
55 g słonecznika
25 g sezamu
350 g maki pszennej typ 650
35 g mąki żytniej typ 2000
160 g wody
10 g soli
Chleb z ziarnami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczorem przygotować zaczyn i namaczankę. Siemię lniane wsypać do miski, wlać ciepła wodę, przykryć szczelnie i odstawić. W drugiej misce zmieszać 85 g wody, 70 g mąki i 2 łyżki zakwasu. Przykryć folią i odstawić z namaczanką na 12 godzin. Po tym czasie na patelnię wsypać sezam i słonecznik. Uprażyć. Do misy maszyny lub robota wrzucić obie mąki, sól, wodę wymieszać z zaczynem i namaczanką. Następnie do misy wsypać ziarna i wlać płynna zawartość miski. Wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 2 godziny (w połowie tego czasu ciasto odgazować), następnie przełożyć do keksówki o długości 30 cm i odstawić pod ściereczką na 3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce i dopiero pokroić na kromki
Komentarze