Chleb z ziarnami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy obydwie mąki, dajemy pozostałe składniki, dodajemy zakwas, wlewamy wodę. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ponownie mieszamy, pozostawiamy na dwie godziny pod przykryciem.
2.Trzy formy (31x12cm) wykładamy papierem do pieczenia . Ciasto chlebowe przekładamy do foremek , wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Foremki przykrywamy ściereczką , ostawiamy na 6 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki z wyrośniętym chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez 50-60 minut. W czasie pieczenia chleb kilka razy spryskujemy wodą.
3.Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremek , układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.
Komentarze