Miodowy chleb z ziarnami złotego lnu na zakwasie i kawałku surowego ciasta pieczony w liściach chrzanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Mieszamy.
Dolewamy mokre składniki, surowe ciasto wyjęte z lodówki na 30 minut przed wyrabianiem i wkruszamy drożdże.
2.Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę. Odrywamy około 100 g ciasta przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Odłożony kawałek będzie bazą do pieczenia następnego chleba.
Pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem. Około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
3.Dno i boki formy wykładamy liśćmi chrzanu.
4.Po trzecim wyrobieniu ciasta, wkładamy go do przygotowanej formy, z wierzchu kładziemy lekko dociskając liść chrzanu. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez godzinę. Po godzinie jeszcze pieczemy w 190°C przez 10-15 minut.
Gorący chleb przekładamy na kratkę i studzimy.
Przypieczony z wierzchu liść zdejmujemy.
Komentarze