Miodowy chleb z ziarnami złotego lnu na zakwasie i kawałku surowego ciasta pieczony w liściach chrzanu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Idealnie wypieczony chleb na zakwasie długo zachowuje świeżość oraz strukturę dzięki dodatkowi surowego ciasta drożdżowego.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na chleb:
    szklanka drobnej razowej kaszki orkiszowej
    1 szklanki mąki pszennej typ 650
    szklanka mąki żytniej typ 720
    szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
    szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
    pół szklanki zakwasu chlebowego
    100 g surowego ciasta chlebowego (odłożonego z ostatniego pieczenia i przechowywanego pod przykryciem w lodówce)
    50 g świeżych drożdży
    4 łyżki miodu u mnie leśny
    1 łyżka soli morskiej
    1/4szklanki płatków owsianych
    1/4 szklanki otrębów pszennych (lub mieszanych np. owsiane, orkiszowe, żytnie i pszenne)
    1/4 szklanki złotego siemienia lnianego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 szklanka kefiru naturalnego
    1 szklanka wody


    Duża keksówka 31x16
    świeże liście chrzanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Miodowy chleb z ziarnami złotego lnu na zakwasie i kawałku surowego ciasta pieczony w liściach chrzanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Mieszamy.
    Dolewamy mokre składniki, surowe ciasto wyjęte z lodówki na 30 minut przed wyrabianiem i wkruszamy drożdże.
  • chleb 2. Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę. Odrywamy około 100 g ciasta przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Odłożony kawałek będzie bazą do pieczenia następnego chleba.

    Pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem. Około 60 minut.
    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
  • chleb 3. Dno i boki formy wykładamy liśćmi chrzanu.
  • chleb 4. Po trzecim wyrobieniu ciasta, wkładamy go do przygotowanej formy, z wierzchu kładziemy lekko dociskając liść chrzanu. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez godzinę. Po godzinie jeszcze pieczemy w 190°C przez 10-15 minut.
    Gorący chleb przekładamy na kratkę i studzimy.
    Przypieczony z wierzchu liść zdejmujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista Otręby Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować