Chleb z trzech mąk widelcem mieszany

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mam dziś dla was kolejny mój chlebek który wyszedł cudownie smaczny, jedyne co do was należy o ile będziecie mieli ochotę to spróbować go samemu wykonać, nie ma w nim nic skomplikowanego co by miało nie wyjść

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
    1 szklanka mąki krupczatki typ 450,
    0,5 szklanki mąki żytnio razowej typ 2000,
    2 szklanki ciepłej wody przegotowanej,
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżka soli drobnej,
    1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
    4 łyżki oleju,
    1 szklanka to poj. 250 ml
    ziarna :

    1 łyżka sezamu białego,
    1,5 łyżki siemię lniane,
    0,5 łyżki sezamu czarnego
    dodatkowo :

    1 łyżka masła,
    1 łyżka bułki tartej drobnej,
    0,5 szklanki wody zimnej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb z trzech mąk widelcem mieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Do miski dodać wszystkie składniki następnie ziarna dowolne i wymieszać za pomocą widelca do połączenia się w jedną całość. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia
  • chleb 2. Po wyrośnięciu ciasta wymieszać je po raz kolejny przez 3 minuty a następnie przełożyć je do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki 35/12 i kolejny raz pozostawić do wyrośnięcia
  • chleb 3. Wyrośnięte ciasto chlebowe wstawić do piekarnika ustawiając go na 210 stopni i piec 50 minut w zależności od piekarnika, 7 minut przed końcem wlać pół szklanki zimnej wody na dno piekarnika aby piekarnik zaparował będzie miękki w środku chleb. Upieczony studzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka krupczatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować