Mam dziś dla was kolejny mój chlebek który wyszedł cudownie smaczny, jedyne co do was należy o ile będziecie mieli ochotę to spróbować go samemu wykonać, nie ma w nim nic skomplikowanego co by miało nie wyjść
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
1 szklanka mąki krupczatki typ 450,
0,5 szklanki mąki żytnio razowej typ 2000,
2 szklanki ciepłej wody przegotowanej,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka soli drobnej,
1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
4 łyżki oleju,
1 szklanka to poj. 250 ml
ziarna :
Chleb z trzech mąk widelcem mieszany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodać wszystkie składniki następnie ziarna dowolne i wymieszać za pomocą widelca do połączenia się w jedną całość. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia
2.Po wyrośnięciu ciasta wymieszać je po raz kolejny przez 3 minuty a następnie przełożyć je do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki 35/12 i kolejny raz pozostawić do wyrośnięcia
3.Wyrośnięte ciasto chlebowe wstawić do piekarnika ustawiając go na 210 stopni i piec 50 minut w zależności od piekarnika, 7 minut przed końcem wlać pół szklanki zimnej wody na dno piekarnika aby piekarnik zaparował będzie miękki w środku chleb. Upieczony studzić na kratce
Komentarze